SIKKELSTRAAT STREETVIEWGEVELWAND SCHEMA SIKKELSTRAATSIKKELSTRAAT SITE WEBSIKKELSTRAAT DRSN SCHETS WEBSIKKELSTRAAT PLTGRNDEN 100 WEB

 

 

 

Sikkelstraat
De kavel van de Sikkelstraat 26 is gelegen in de Landbouwbuurt. Kenmerkend aan de Sikkelstraat is de diversiteit van haar bebouwing. Een fragment met kappen die de parcelering articuleren, een appartementen gebouw van drie lagen uit de jaren dertig, een grote school uit de jaren dertig, een klein appartementen gebouw en een kop van een rij seriematige woningen. Verschillende schalen en architectuur stijlen staan naast elkaar.
De kavel maakt ook onderdeel uit van een bouwblok dat bestaat uit fragmenten. Woningen met kappen, een appartementen blok uit de jaren dertig , een klein appartementen blok uit de jaren zeventig en een rij woningen uit de jarzeventig. Een verzameling van fragmenten die letterlijk los van elkaar staan.
De fragmenten van het blok waar de Sikkelstraat 26 deel van uit maakt vormen een verzameling aan architectuurstijlen die letterlijk los van elkaar staan.
Aan de Sikkelstraat staat een appartementen gebouw met aan één zijde een tuin met een grote boom en aan de andere zijde een leeg kavel. Door de kavel te bebouwen met woonhuis met een eigen karakter functioneert het als een intermediair tussen twee fragmenten, net zoals de tuin met de grote boom als een intermediar functioneert tussen twee gebouwen.
Het nieuwe woonhuis krijgt haar eigen karakter door een andere materialisatie van de gevel en een andere compositie. De belendende bebouwing heeft gevels van baksteen met houten kozijnen en kent een voornamelijk verticale compositie van ramen met veelal een klassieke geleding van plint, midden en een beeindiging ( een zadeldak of een dakoverstek). In het interier ervaart met de ruimtes als ware men omsloten door massieve wanden waaruit men
openingen heeft gesneden.
Het nieuwe huis heeft een open plattegrond, in het hart van het hart staat een kern met voorzieningen. De gevel bestaat uit geanodiseerde aluminium borstweringen en dakrand en aluminium kozijnen.
Op de begane grond heeft het een wit gepigmenteerde betonnen plint met een voordeur van geanodiseerd aluminium.
Het huis heeft bandvensters, vanuit het interieur kijkt men over de volle breedte van de binnenruimtes naar buiten.

locatie:                
Sikkelstraat, Rotterdam
datum ontwerp:
2018
programma en oppervlak:
woonhuis, ca 160m²
opdrachtgever:                
particulier
ontwerp:
studio Ban, Martijn van den Ban