Houtwerkhuis
Het perceel is gelegen in het oostelijke schootsveld van Naarden vesting. Naarden vesting maakt(e) onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Water Linie. Voor de schootsvelden rondom de vestingen was de Kringenwet van kracht. Men mocht binnen kringen van 300 meter, 600 meter en 1000 meter bouwen onder bepalingen. De huizen moesten in hout worden gebouwd, naarmate men verder van de vesting kwam was er baksteen toegestaan.
De ‘verboden huizen’ zijn de kleinste schakel van een groot verdedigingsnetwerk. Recent heeft men veel aandacht geschonken aan het behoud, leesbaarheid en gepaste vernieuwing van de structuur van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Het Houtwerkhuis voegt zich in de traditie van de ‘verboden huizen’ en herstelt de leesbaarheid van de vesting en haar schootsvelden als twee elementen die verbonden met elkaar zijn.
Het houtwerkhuis is een enerzijds een hedendaagse interpretatie van de ‘verboden huizen’en anderzijds een echo van de stenen loodsen die zich op het perceel bevinden.
Het behoudt de schaal van de bestaande bebouwing, die bestaat uit een reeks geschakelde loodsen.
Het is een ontwerp voor een bedrijfswoning en bestaat uit een ensemble van twee gebouwen: een woonhuis en een werkhuis.
Het Houtwerkhuis is een vrijstaand ensemble van gebouwen. Die positie is aanleiding om het te voorzien van een installatie zonder gas. Ze is voorzien van 24 ( woongedeelte) en 8 zonnepanelen ( werkgedeelte) in combinatie met een lucht-water warmtepomp. Hierdoor kan ze voor een redelijk deel voorzien in haar energie behoefte met een enige aanvulling door middel van het electra netwerk.
Het woongedeelte bestaat uit twee volumes met zadeldaken, één volume om in te wonen en één volume om in te slapen. Het woongedeelte heeft grote schuifpuien en heeft zicht op het schootsveld en Naarden vesting. Het heeft de volledige hoogte met kap als interieur. Daklichten bieden ’s nachts als het helder is zicht op de sterren en de maan. En maakt het verloop van de dag zichtbaar als de zon draait en de bundels zuiderlicht door het interieur ‘wandelen’. Het slaapgedeelte kent kamers, met onder de kap een zolder. Schuifpuien geven toegang tot buiten.
Het werkhuis heeft een kantine om te lunchen en koffie en thee te drinken en een werkkamer. Hierboven bevindt zich een zolder dat middels een luik te bereiken is.
Tussen het woonhuis en het werkhuis bevindt zich een plaatsje waar planten staan en als uitloop van de slaapkamers kan dienen.
De huizen hebben gevels en daken van zwart houten delen, verwijzend naar de houten loodsen die ooit op het perceel stonden waarvan de gevels waren geverfd met koolteer. De houten kozijnen zijn lichtgrijs. Het werkhuis heeft vierkante ramen die haar ruimtes van voldoende licht voorzien. De woonkamer en slaapkamers zijn voorzien van schuifpuien en maken een vloeiende relatie met buiten.
locatie:
Naarden
datum ontwerp:
2018
programma en oppervlak:
bedrijfswoning, 235m²
opdrachtgever:
particulier
ontwerp:
studio Ban, Martijn van den Ban